Pare greu sau imposibil, dar să citești emoțiile din privirea cuiva este simplu și la îndemâna oricui
Oamenii se folosesc de priviri pentru a transmite emoții, pentru a se conecta unii cu alții într-un mod intens și unic. Limbajul non-verbal folosește privirea pentru a ghici anumite stări de spirit cum ar fi neliniștea, minciuna sau, evident, sentimentele de atracție sau afecțiune.
Cei ce vorbesc din priviri și se înțeleg fără cuvinte se pot efectiv îmbrățișa din ochi. Magnetismul ochilor este fascinant și de multe ori ne întrebăm cum de este posibil să descifrăm secretele ascunse în privirea cuiva. Cercetătorii și savanții știu că modul de comunicare pe care nu reușim întotdeauna să îl controlăm este cel exprimat prin privire. Comportamentul social, faptele și comunicarea verbală sunt de multe ori contrazise de ceea ce transmit de fapt ochii.
“Ochii sunt locul în care sufletul și corpul sunt contopite” – Friedrich Hebbel
Când ne atrage o anume persoană, pupilele se dilată. Când suntem surprinși, privirea se ridică iar atunci când încercăm să ne punem întrebări privirea se îndreaptă spre lateral. Expresiile privirilor sunt complexe și atât de subtile încât este bine să aflăm cum am putea descifra ce anume transmit ochii îndreptați asupra noastră. În acest mod, putem citi emoțiile și sentimentele reale ale celor din jurul nostru. Reflectați la următorul fapt.
Limbajul ochilor
Comunicarea cu ceilalți este o preocupare atât de comună tuturor, zi de zi, încât nici nu îi mai acordăm importantă. Întotdeauna când discutăm direct cu cineva, menținem un contact vizual cu persoană respectivă. De fapt, de multe ori suntem atenți doar la cuvinte, la mesajul verbal transmis de acea persoană, nu la limbajul ochilor.
În ultimii ani, tehnologia modernă și mesageria instant( e-mail, messenger) au schimbat destul de mult maniera de comunicare între oameni. Transmitem emoții, sentimente, convingeri, fără să mai fie nevoie să fim față în față cu interlocutorul nostru. Nu este nici rău nici bine, pur și simplu e un alt mod de comunicare. Doar că acest mod de comunicare ne înlătura posibilitatea de a citi emoțiile celorlalți în privire. Ne limităm la mesajul scris, fără să putem descifra mistere, gesturi și priviri care transmit direct mesajul sufletului. Comunicarea indirectă suferă prin lipsa contactului vizual și modifică mesajele emoționale.
Citește și 10 semne că ești lângă partenerul care ar fi perfect ca soț
Ochii își dezvăluie misterele nu doar folosind globul ocular și pupilele. Genele și expresia sprâncenelor, mimica fetei, un întreg melanj de mușchi și nervi contribuie la exprimarea sentimentelor. Când o persoană clipește des din ochi înseamnă că activitatea emoțională este la cote înalte. E vorba de ceva care ne surprinde, ne indignează sau poate interacționăm cu cineva care ne stârnește o emoție pozitivă. Pare contradictoriu și greu de interpretat acest clipit din gene des, dar acest mecanism mental este activat de creier atunci când e vorba de stimulare nervoasă. Dacă vrem să ghicim starea emoțională a persoanei, trebuie să urmărim și privirile, clipitul din ochi, o oarecare nervozitate care poate da indicii asupra a ceea ce gândește în acel moment.
Limbajul pupilelor
La lumina intensă sau sub imperiul emoțiilor, pupilele se dilată. Atunci când vedem ceva care ne excită, pupilele se măresc și demonstrează fără să vrem interesul față de persoana pe care o privim. Dar nu doar plăcerea și excitarea dilată pupilele. Chiar și emoțiile negative, ofensa sau indignarea, au ca efect o dilatare a pupilelor. Trebuie băgat de seama contextul în care observăm acest fenomen, pentru a-l interpreta corect.
Sincronicitate vizuală
Când privim în ochi o persoană care ne place, care ne atrage profund, se crează o anumită legătură în care acționăm simultan, iar acest fenomen este cunoscut de mult timp de oameni, chiar dacă inconștient. “Ne înțelegem din priviri”- spuneți atunci când cel drag vă indică stări sufletești ce pot fi imediat descifrate. Gesturile și stările accentuează comunicarea non-verbală și fac posibilă interpretarea precisă a limbajului privirilor.
Priviri indirecte
Cu toții am experimentat situații în care interlocutorul își ferește privirea și evita să privească în ochi persoana din fața sa. În locul unui contact direct, acesta preferă să lase ochii în jos sau să privească în lateral. Acest gest poate aparține unei persoane timide, care comunică greu sau pur și simplu este intimidată. Dacă însă privirea laterală apare după un contact vizual susținut, acest semn este clar un gest care ascunde minciună. Cei care înșeală, care inventează, aruncă priviri în lateral și nu susțin vizual persoana din față lor.
Sunt și cazuri în care anumite persoane chiar intimidează folosind privirile, este un mod de a domina oamenii. Trebuie să discernem între anumite moduri de a privi și să încercăm să descifrăm mesajul pe care îl transmite persoana din față noastră.
Deochiul
În toate culturile există în mod tradițional deochiul- ochiul rău, acea privire aruncată direct sau indirect copiilor, animalelor sau persoanelor sensibile. Privirea de deochi este fie direct admirativă( se miră în mod exagerat) sau este evident menită să facă rău. Persoanele reacționează diferit la deochi, dar de obicei le este comună o stare de rău, slăbiciune, amețeală, durere de cap.
Citește și 9 tipuri de persoane pe care trebuie sa le eviți
Persoanele înzestrate cu darul deochiului nu sunt neapărat rele, pot fi și anumite persoane cu ochii verzi sau cele care au din naștere astfel de calități. În popor, împotriva deochiului se folosesc diferite “arme”:firul roșu menit să deturneze privirea rea, descântece sau chiar amulete.
Cel mai cunoscut talisman, utilizat mai ales în țările din Orientul Mijlociu, este cel care are forma unui ochi alb cu albastru, care are puterea de a contracara deochiul și blestemele. În Turcia aceste talismane frumoase nu sunt purtate doar pentru a izgoni deochiul, ci sunt agățate și la intrarea în case sau în magazine fiind purtătoare de noroc. Se crede că feresc casa și pe cei care calcă pragul casei de energia negativă.