În fiecare an, pe data de 5 decembrie așteptăm cu nerăbdare darurile pe care ni le aduce Moș Nicolae, făcătorul de minuni. Sărbătoarea aduce cu sine și o mulțime de tradiții și obiceiuri care trebuie respectate cu strictețe.
ÎN ACEASTĂ NOAPTE CERURILE SE DESCHID
Cea mai cunoscută legendă este cea a tatălui sărac care avea trei fete, însă nu reușea cu nici un chip să le căsătorească. În disperarea lui, omul a decis să le dea spre desfrânare, însă Sfântul Nicolae le-a aflat durerea și i-a dăruit omului trei pungi pline cu aur. Astfel, fetele au scăpat iar legenda spune că de atunci și până în zilele noastre copiii primesc cadouri de la Moș Nicolae.
Tradiția spune că în seara în care el vine să lase daruri pentru copii, cerurile se deschid și el poate fi văzut în dreapta lui Dumnezeu. Tot tradiția ne spune că Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la zăpadă care cade in luna decembrie și păzește soarele, care încearcă sa se refugieze pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lasă lumea fără lumina si căldura.
Mai mult se spune că Moș Nicolae este iscoada diavolului, stăpânește apele, tocmai de aceea este considerat patron al corăbierilor pe care ii scapă de la înec, apară soldații in război, motiv pentru care aceștia îl invocă în timpul luptelor.
Dar cel mai important lucru este că Sfântul ajută văduvele, orfanii și fetele sărace care vor să se mărite.
ZIUA CÂND MOȘU ÎȘI SCUTURĂ BARBA
În ziua Sfântului Nicolae, oamenii aduc în casă cregunţe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Dacă aceste crenguţe vor înflori până când se termină anul, cel care va veni va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.
În unele regiuni în ajunul sărbătorii fetele se adună pentru a face placinte, iar seara, la ora nouă fix, vin flăcăii și începe petrecerea. În alte zone, băiații se organizează în cete, își aleg gazda apoi încep repetițiile pentru colindele ce Crăciun și Anul Nou.
În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moșul își scurtură barba sură și începe să ningă. Dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.
ÎNFĂȘURAȚI DARURILE ÎN SĂCULEȚE DE CULOARE ALBĂ SAU AURIE
Sărbătoarea Sfâtului Nicolae este asociată cu darurile pe care le oferim copiilor, rudelor şi prietenilor. Tradiția spune că cele mai reprezentative sunt figurinele de turtă dulce preparate cu multă miere, cu nuci şi cu scorţişoară, considerate simboluri ale longevităţii, dar și mere, lumânări colorate, o pungă cu grâu sau orez, simbol al sporului în gospodărie, flori și mai ales busuioc.
La rândul lor, sfinții părinți afirmă că o icoană a sfântului Nicolae, sfințită la o biserică cu hramul Sfântului Ierarh, dăruită persoanelor cu probleme de sănătate sau care se confruntă cu mari necazuri, face minuni în scurt timp. Darurile pe care le oferiţi se înfășoară în săculeţe de culoare albă sau aurie şi se pun în cizmuliţe sau în pantofi. Dacă cineva v-a supărat şi aţi alunecat în marele păcat al blestemului, din această zi este bine să începeţi un ritual cu novene, cu ajutorul duhovnicului.
De Moș Nicolae nu se oferă niciodată obiecte ascuțite, obiecte de menaj, obiecte de decor de culoare neagră, nici fulare, mărgele sau cravate.