Obiceiuri și tradiții de Dragobete. Românii celebrează Dragobetele pe 24 Februarie si aceasta este declarata ziua de sarbatoare a iubirii in traditia noastra. Dragobete este personaj preuat din traditia vechilor daci se povesteste ca aceasta a fost fiul Babei Dochia.
Odata cu trecerea timpului, Dragobete a fost considerat simbol al iubrii pentru romani, protectorul tinerilor si patronul dragostei.
Traditia ne povesteste ca acesta sarbatoare trebuie neaparat cinstita de toata lumea, iar cei ce nu o fac sunt blestemati ca tot anul sa nu aiba parte de iubire.
De asemenea, se considera ca in aceasta zi, pasarile isi aleg perechea, pereche alaturi de care vor trai toata viata. La fel si tinerii, au parte astazi de o logodna simbolica si au ocazia sa-si declare iubirea si credinta unul celuilalt.
Barbatii trebuie sa fie astazi atenti cu femeile, sa nu le supere si nici sa le necajeasca. Astfel, Dragobetele le va da o primavara frumoasa si un an bun pentru dragoste.
De asemenea, fetele tinere trebuie sa accepte invitatiile si declaratiile petitorilor, sa se bucure de frumusetea lor. Daca nu o vor face si se vor inchide in case, tot anul vor fi pedepsite sa nu aiba parte de iubire.Florile culese in ziua de Dragobete vestesc primavara si ne feresc de boli si necazuri tot anul.
Fetele nemaritate, care doresc sa –si gaseasca perechea, se spala pe fata cu zapada topita pentru a fi mai frumoase si mai atragatare.
De dragobete nimeni nu are voie sa planga si sa stea suparat. De vei plange in aceasta zi, suparari vei avea tot anul!
Citeste si De Dragobete, iubește românește!