Multă lume a remarcat că în fiecare an, timpul trece mai repede decât anul precedent. Zilele și săptămânile trec mai repede, iar noi ne dăm seama că nu am reușit să realizăm multe lucruri exact din lipsa de timp.
Chiar dacă ceasurile funcționează la fel, simțim că echilibrul de 12 ore/60 minute este cumva afectat. Pe măsură ce îmbătrânim nu mai simțim în același mod trecerea timpului. Multe teorii explică această contracție a timpului pe măsură ce îmbătrânim. Psihologii sunt de acord că în timp ce înaintăm în vârstă percepția noastră despre timp este accelerată în raport cu timpul real.
Studiile indică schimbări biologice ce se produc în organism atunci când îmbătrânim, cum ar fi reducerea producției de dopamină, iar aceste schimbări au un impact direct asupra ceasului nostru biologic. O dată cu înaintarea în vârstă, avem din ce în ce mai puține experiențe care ne suscită emoții (cum era cândva primul sărut, prima plecare departe de casă, primele dezamăgiri). Experiențele sunt mai simplu de trecut și duc la un consum mai accelerat de timp.
Rutina scurtează timpul
Intensitatea emoțională a vieții cotidiene este afectată de faptul că mulți dintre noi avem experiențe care se repetă în cotidian. Ne îmbrăcăm, mâncăm, facem multe lucruri din automatism. Dacă aveți același job de mulți ani, aceeași casă, probabil că ați intrat într-un cerc al rutinei care face să aveți din ce în ce mai puțin sentimentul de “nou”. Aici intervine acea panică cum că timpul trece mai repede și noi nu-l mai putem contoriza.
Instinctul ne împinge să economisim energie și atunci când viață noastră intră “pe pilot automat”, ne simțim mai puțin stimulați. Suntem tentați să facem lucruri în mod repetitiv și atunci nu mai există stimul de noutate.
Din păcate, mulți dintre noi ne risipim această energie mentală în incertitudini, autoanaliză și decizii care ne fac viața stresantă. Tendința de a ne complica viața duce în timp la accelerarea vieții și la compresia timpului. Este un efect studiat de specialiști care observă modul în care evenimente importante din trecut rămân conectate și par mai recente în ciuda trecerii multor ani. Realizați de exemplu că sunt mai mult de zece ani de când a murit mama, deși vă gândeați că acest eveniment trist a avut loc acum doar câțiva ani.
Teoria “proporțională” a timpului
Accelerarea percepției noastre despre timp a fost explicată de teoria “proporțională” a lui Paul Jenet. Această teorie creată în 1877 sugerează că atunci când îmbătrânim, fiecare perioadă de timp este o fracțiune mai mică din totalul vieții noastre, și acest fenomen ne afectează viața ca ansamblu, modul în care trăim, timpul fiind diferit în funcție de etapa vieții în care ne aflăm. Durata aparentă a unui interval într-o anume epocă a vieții este proporțională cu durata întregii vieți. Un copil de 10 ani simte un an ca fiind o zecime din viața sa, în timp ce un om la 50 de ani ca a cincizecea parte, în timp ce viața își păstrează durata sa totală.
Cum putem încetini aparent trecerea timpului?
Căutați frumusețea în fiecare lucru mărunt. Sentimentele care ne influențează atunci când descoperim ceva plăcut și nou ne transformă percepția timpului oferindu-ne răgaz mai mult pentru a ne gândi la evenimentele plăcute.
Profitați de momentul prezent. Înainte de analize, de planuri și de decizii, faceți efortul de a vă elibera de gânduri și încercați să luați în considerare fiecare clipă, să simțiți și să va bucurați de fiecare moment din viață.
Nu programați multe lucruri deodată. Deși se spune că multitaskingul salvează timp, în realitate, atunci când vă concentrați pe mai multe treburi simultan consumați mai multă energie. În final, oboseala va induce starea de timp trecut prea repede. Estimați timp și planificați eficient fiecare sarcină și realizați-le pe rând, veți vedea că rezultatul va fi satisfăcător.
Căutați experiențe noi. Experiențele emoționale noi își lasă amprenta asupra percepției noastre asupra timpului. Noile trăiri ne încarcă cu emoții proaspete iar ieșirea din rutină va dezvălui perspective noi asupra vieții. O călătorie într-un loc necunoscut, o persoană nouă în anturaj, o aventură sentimentală, vor da un implus nou vieții și vor lungi inevitabil timpul, umplându-l cu momente frumoase.