În tradiția românească, Sfântul Nicolae este cel de-al doilea sfânt creat de Dumnezeu. El stă la stânga Tatălui, iar în noaptea de Anul Nou, stă la aceeaşi masă cu Dumnezeu, iar credincioșii îi pot vedea într-o mare lumină atunci când cerurile se deschid de 3 ori.
Într-o legendă populară, se spune că Dumnezeu făcuse pact cu Scaraoţchi, ca oamenii vii să fie sub oblăduirea Domnului, iar cei morţi să fie lăsaţi în grija diavolului. Dumnezeu a văzut însă răutatea lui Scaraoţchi și a hotărât să-l trimită pe Sfantul Nicolae pentru a cere înapoi sufletele celor morți.
Nifărtache i-a spus sfântului că numai cine se naşte din Dumnezeu va putea să îi ia sufletele. Astfel, Dumnezeu şi-a trimis puterea peste Pământ pentru a fi zămisclit Mântuitorul Iisus Hristos, care a putut lua sufletele celor morți din mâinile diavolului. De atunci, sufletele au parte de judecata de apoi.
Tradiţii de Sfântul Nicolae în Europa
Sfântul Nicolae îşi are casa în partea de sud a Orizontului, întrucât în ziua de 6 decembrie soarele răsare dinspre miazăzi. Odată cu această zi, Sfântul Nicolae începe să alunge soarele către miazănoapte, loc de unde se iveşte în fiecare dimineaţă, până în preajma lui Sfântul Toader 17 Februarie.
Sfântul Nicolae este milos faţă de cei năpăstuiți, săraci, fașă de văduve și fașă de orfani. El este cel ce aduce cadouri în bani celor aflati la nevoie.
Ajutătorul Fetelor Nemăritate
El dăruieşte noroc şi soartă de măritiş fetelor sărmane. În unele zone, se spune că sfântul aruncă pe fereastră câte trei pungi cu galbeni în odăile fetelor sărace nemăritate încă pentru ca acestea să- și poată face un rost în viață.
Protectorul Marinarilor
Adeseori, Sfântul Nicolae este asociat cu apele şi cu cei ce le străbat. Astfel, se spune că Sfantul Nicolae este cel care a oprit apele potopului, salvând de la naufragiu arca lui Noe.
Se spune că atunci când faci o călătorie pe apă, să te rogi Sfantului Nicolae care are puteri mari asupra întinderilor de ape și te va ajuta să ajungi sănătos la destinație.
Într-o veche legendă, se spune că Sfântul Nicolae era marinar şi că, într-o zi, în care erau plecați la pescuit, barca lor s- a scufundat din cauza unei furtuni și toți cei de pe vas s-au înecat, mai puțin Sfantul Nicolae. Acesta din urmă s-a rugat arzător la bunul Dumnezeu care i-a înviat pe toti cei ce se aflau pe vas.
Sfantul Nicolae a fost la început un păcătos
Alte credinţe româneşti îl alătură pe Sfântul Nicolae unor îndeletniciri sau obiceiuri mai puţin onorabile. Se spune că la începuturi, deși avea puteri mari, păcătuia prin consumul de alcool. După, a devenit protectorul marinarilor, al soldatilor dar si al hotilor si talharilor.
În ziua de Sân-Nicoară sau Sânmicoara, se sfintesc morile, taditia spunand ca altfel dracii vor pricinui stricaciuni si chiar îi vor arunca pe morari in apă.
Tradiții la Români
În fiecare an, pe data de 6 decembrie, se aşează în apă ramuri de meri, peri şi alţi pomi, astfel încât acestea să înmugurească până la Anul Nou. În acest fel, se prevestește dacp anul următor va fi unul roditor si daca fructele vor fi bune si sanatoase.
Sfântul Neculai aduce vindecare bolilor și alină sufletele oamenilor. De asemenea, el veghează asupra vitelor din gospodarii.
Cu ocazia sărbătoririi Sfântului Nicolae, se fac slujbe de pomenire pentru cei ce au avut un sfârșit năpraznic, pentru cei mâncaţi de lupi, înecaţi sau pierduţi fără urmă în lumea cea mare.
Potrivit multor superstiţii populare, iarna începe în ziua Sfântului Nicolae. Acesta o aduce pe pământ aşezat pe un cal alb. În alte credinţe, dacă sfântul îşi face apariţia pe un cal alb, iarna va fi scurtă; dacă vine pe un cal negru, iarna va fi de lungă durata.
Ninsoarea porneşte din ceruri atunci când Sfântul Nicolae îşi scutură barba albă!