“Să cauți sursa conștiinței în creier este că și cum te-ai aștepta să găsești vorbitorul în interiorul radioului”, spunea la un moment dat Nassim Haramein, specializat în fizică unificată. Și atunci, unde ar trebui să ne uităm?
De multă vreme savanții caută să descopere secretul revelat, acum multe secole, de spiritualitatea antică. Noi, în tot ceea ce definește ființa noastră, suntem conștiințe întrupate. Vechile texte sacre, hinduse, budiste, întreaga învățătură yoghină fac adesea referire la faptul că totul este interconectat în această lume și că ceea ce noi numim constiință este o parte din „ceva” mai mare. Acum știința a reușit să demonstreze că lucrurile stau chiar așa.
Citește și De ce timpul trece mai repede pe măsură ce îmbătrânim?
Trunchiul cerebral reglează starea de veghe
O echipă de cercetători de la Harvard a încercat să determine ce este conștiința – suntem definiți de emoțiile noastre, de realizarea faptului că existăm sau este ceva mai mult decât atât? Savanții au identificat trei regiuni din creier care sunt fundamentale pentru existența conștiinței. “Pentru prima dată am găsit o legătură între regiunea trunchiului cerebral relaționată cu starea de veghe și regiunea care gestionează senzatiile. Credem că această rețea joacă un rol important în ceea ce este denumit conștiința umană”, a afirmat Michael Fox, șeful echipei de cercetare.
De asemenea, există o legătură între zona din trunchiul cerebral care gestionează starea de veghe și măduva spinării, implicata și ea în reglarea ciclului somn-veghe, respirației și ritmului inimii. Exact în același mod, învățăturile yoghine fac referire la sistemul de chakre și la Șarpele Kundalini.
Pe de altă parte, cercetătorii au descoperit, în cortexul cerebral, două zone care par să fie conectate una cu cealaltă pentru a “crea conștiința”. Astfel, au fost analizate tomografiile a 45 de pacienți cu traumatisme cerebrale, aflați în comă. A rezultat că aceștia suferiseră leziuni undeva între cele trei regiuni despre care se consideră că sunt conectate cu “conștiința”. Ca și creierul ar fi fost deconectat de la “sursă”.
Sursa conștiinței este omniprezentă
Savanții au mai stabilit și că există ceva mai mult decât vectorul material, creierul, atunci când vorbim de conștiința individului. Un alt studiu a măsurat variațiile ritmului inimii la pacienții comatoși în timp ce sunt vizitați de cei dragi. Experimentul a demonstrat că, atât pacienții, cât și vizitatorii au avut aceleași reacții și că pacienții răspund la intenții, meditații și rugăciuni. Acesta demonstrează că toate gândurile noastre sunt trimise în conștiința colectivă a umanității și că inimile noastre literalmente bat la unison pentru că emit un câmp magnetic, o “aură” pe care alți oameni pot să o „recepționeze”.
Citește și Cele 7 trăsături pe care doar oamenii mai deștepți decât media le au
Această armonizare a ritmurilor cardiace ale unor indivizi diferiți poartă numele de “coerentă cardiacă” și demonstrează că toți oamenii suntem conectați între noi și de asemenea conectați cu Pământul. “Sursa” conștiinței pare așadar să fie omniprezentă, atât în interiorul, cât și în afara noastră.
Pași importanți pentru descifrarea misterului conștiinței
Știința face așadar pași importanți pentru identificarea vectorului material al conștiinței. Dar până la a descrie toate aspectele, teoretice și practice, ale problemei mai este foarte mult de lucru. Oricum, savanții au speranțe că într-un viitor nu foarte îndepărtat vor dezlega acest mister cheie al ființei umane.
“Consider conștiința ca fiind fundamentală. Consider materia ca fiind un derivat al conștiinței. Noi nu putem defini conștiința. Toate lucrurile despre care vorbim, toate lucrurile despre care noi credem că există pot fi considerate conștiință” – Max Planck, părintele teoriei cuantice și laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, în 1918.